Z gotowego ciasta i cebuli robię wigilijne pierożki. Takie gościły na moim rodzinnym stole
Francuskie pierożki to prawdziwy przysmak. U mnie przyrządzało się je z domowego ciasta, ale kto dziś ma na to czas. Dlatego korzystam ze sklepowego gotowca, najlepiej z prawdziwym masłem. W połączeniu z karmelizowaną cebulą przekąska smakuje obłędnie i stanowi ozdobę stołu.
Jak zrobić pierożki francuskie z cebulą?
Do ich przygotowania biorę ciasto francuskie z lady chłodniczej, które jest gotowe do użycia. Nie rozwałkowuję go, by nie zniszczyć warstwowej struktury. Wykrawam z niego krążki za pomocą szklanki i mogę napełniać farszem.
Szykowanie karmelizowanej cebuli na nadzienie trwa najdłużej, dlatego smażę ją zawczasu i trzymam w lodówce. W ten sposób robiąc potrawę, oszczędzam nawet 40 minut. Do farszu dodaję łyżkę tartej bułki, która wchłania wilgoć i tłuszcz, poprawiając konsystencję mieszanki.
Aby pierożki były rumiane, smaruję je jajkiem. Zawsze też nacinam wierzchy, co zapobiega ich pękaniu i sprawia, że ładnie się prezentują.
Przepis: Pierożki francuskie z cebulą
Apetyczna przekąska z gotowego ciasta z nadzieniem z karmelizowanej cebuli.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 146 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu winnego
- sól i pieprz
- 1 łyżka tartej bułki
- 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Karmelizowanie cebuliPokrój cebulę w piórka, wrzuć na patelnię z roztopionym masłem, wsyp szczyptę soli i smaż 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Wtedy zmniejsz ogień do minimum i podgrzewaj 25-35 minut, aż cebula będzie miękka i bursztynowa w kolorze. Dodaj cukier i ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści, a ocet odparuje. Przed użyciem ostudź masę i najlepiej schłódź w lodówce.
- Szykowanie pierogówNastaw piekarnik na 200 stopni i wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Rozłóż arkusz ciasta na blacie oprószonym mąką i wytnij 12 krążków. Nałóż na każdy porcję nadzienia, złóż na pół i zlep brzegi, dociskając je widelcem. Przełóż pierogi na blachę.
- PieczeniePosmaruj pierożki rozmąconym jajkiem i ponacinaj wierzchy. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut, aż się przyrumienią.
Pierogi z ciasta francuskiego – wskazówki
Podstawą udanego wypieku z ciasta francuskiego jest jego niska temperatura. Schłodzone powinno być także nadzienie. Inaczej pierogi nie będą chciały się sklejać i nie wyrosną, tylko staną się twarde i zbite.
Ponadto farsz nie może być wodnisty, bo rozmoczy ciasto, które straci kształt i konsystencję. Płyn może też wydostać się na zewnątrz. W razie potrzeby masę można zagęścić tartą bułką czy kaszą manną.
Przed włożeniem do piekarnika posmarowane jajkiem pierożki lubię posypać dodatkami, które wzbogacają ich smak i wygląd. Chętnie sięgam po sezam lub mak, ale można użyć także startego sera, na przykład parmezanu.
Gdy pierożki zrobię wcześniej i chcę serwować na gorąco, wkładam je na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Dzięki temu odzyskują też swoją chrupkość. Nigdy nie należy jednak podgrzewać ich w kuchence mikrofalowej, bo staną się gumowate.